1η Η οδική ασφάλεια θα πρέπει να ξεκινάει από την προσχολική ηλικία στο νηπιαγωγείο, να συνεχίζει με μαθήματα στα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Δημοτικό, να ακολουθούν μαθήματα στο Γυμνάσιο και σεμινάρια στο Λύκειο. Έτσι θα αποκτηθεί η κατάλληλη Αγωγή και Παιδεία. Φυσικά η ενημέρωση των αλλαγών θα πρέπει να είναι συνεχείς όσο οδηγεί.
2η Η απόκτηση της Άδειας Οδήγησης είναι μια απλή διαδικασία που εύκολα επιτυγχάνεται. Ο οδηγός πρώτα από όλα θα πρέπει να σέβεται  τον εαυτό του, να μην τον προσβάλει, να οδηγεί με σύνεση, υπεύθυνα και να προστατεύει τους συνεπιβάτες του, τους πεζούς, αλλά και τα υπόλοιπα οχήματα που κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο.
3η Τα μέτρα ασφάλειας που θα πρέπει να λαμβάνει ο οδηγός όπως , προστατευτικό κράνος, ζώνη ασφαλείας, τα γυαλιά οράσεως του, σωστός ρουχισμός, την σωστή πρόσδεση φορτίου, την σωστή ρυμούλκηση κλπ, προσφέρουν σε εκείνον αλλά και στους υπολοίπους ασφάλεια, αλλά και προστασία εάν εμπλακούν σε ατύχημα.
4η Η οριζόντια σήμανση – διαγραμμίσεις της οδού, οι κάθετη σήμανση ρυθμιστικές – κινδύνου – περιοριστικές πινακίδες, οι φωτεινοί σηματοδότες κλπ βοηθήματα που τοποθετούνται, βοηθούν τον οδηγό στο να αποφύγει το ατύχημα, με την προϋπόθεση ότι τα σέβεται ευλαβικά.
5η Τα προβλήματα της καθημερινότητας που μαστίζουν τον οδηγό, όπως υγεία, οικονομικά, οικογενειακά, και γενικότερα προβλήματα θα πρέπει να κλειδώνονται έξω από το αυτοκίνητο.
6η Η ομιλία μας στο κινητό τηλέφωνο και ιδίως εάν απαντάμε και σε S.M.S. την ώρα της οδήγησης είναι μια από τις συχνότερες αιτίες ατυχήματος. Θα πρέπει να γίνεται η χρήση τους με συστήματα ανοιχτής ακρόασης Bluetooth. Εάν αυτό είναι αδύνατο, είναι προτιμότερο να σταματήσουμε για να μιλήσουμε λίγα λεπτά της ώρας και μετά να συνεχίσουμε. Ο χρόνος ζωής που θα κερδίσουμε, είναι ανυπολόγιστος.
7η Ποτό και οδήγηση σκοτώνουν μια φιλία, έλεγε ένα τηλεοπτικό σποτ. Η αγάπη θα πρέπει να δίνετε μεμονωμένα πάντα. Όταν θα οδηγούμε θα είμαστε νηφάλιοι. Όταν πίνουμε θα μας πηγαίνουν άλλοι.

Επίσης εάν κάνουμε χρήση ισχυρών φαρμάκων ή ουσιών, η οδήγηση είναι απαγορευτική.

8η  Η επιθετική οδήγηση, η βιασύνη, η έλλειψη ευγένειας και υπομονής, είναι αίτια που μπορούν να μας φέρουν σε δυσάρεστες περιπέτειες και σε εμπλοκή ατυχήματος.
9η  Η προετοιμασία του οχήματος πριν από κάθε εξόρμηση, η σωστή και τακτική συντήρηση, οι αντικαταστάσεις των αναλώσιμων ανταλλακτικών και εξαρτημάτων, κάνουν το όχημα πιο φιλικό προς τον χρήστη, και του προσφέρει άνεση και ξεκούραστη οδήγηση. Αυτό συμβάλει στην αποφυγή εμπλοκής σε ατύχημα.
10η Κάθε φορά που κλείνουμε την πόρτα του σπιτιού μας και ανοίγουμε την πόρτα του αυτοκινήτου, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι μας περιμένουν δικά μας άτομα να επιστρέψουμε πίσω. Μην τους πικράνουμε την ζωή, είναι κρίμα. Κάθε χρόνο στην χώρα μας σκοτώνονται χιλιάδες συνάνθρωποι μας και εκατοντάδες μένουν ανάπηροι.  

Εάν εφαρμόσουμε όλες τις παραπάνω οδηγίες είναι σίγουρο πως θα έχουμε μια ευχάριστη οδηγική εμπειρία στην ζωή μας, με το όχημα μας, θα ικανοποιηθούμε που τα καταφέραμε, και το σίγουρο είναι ότι θα δώσουμε καλό παράδειγμα προς μίμηση στα μέλη της οικογένειάς μας.

 

Προσεκτική οδήγηση λοιπόν παντού και πάντα !!!

 

Ο Συντάκτης 

Κωνσταντίνος Ν. Χασιώτης

Πτυχιούχος Μηχανικός Οχημάτων

Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Πραγματογνώμων Τροχαίων Ατυχημάτων

Εγγεγραμμένος Ορκωτός Πραγματογνώμων Πρωτοδικείου-Εισαγγελίας

Share This