Ο φοβερός αυτός ιός, ο Κορονοϊός ή Κορωνοϊός κατά τον Κ. Μπαμπινιώτη, με την κωδική ονομασία Covid-19, ήρθε για τα καλά και αναστάτωσε τον πλανήτη.

Το καλύτερο μέτρο προστασίας είναι να μένουμε σπίτι με τα μέλη μόνο της οικογενείας μας και η ατομική μας καθαριότητα.

 Όμως οι ανάγκες της καθημερινότητας μας αναγκάζουν να χρησιμοποιούμαι το αυτοκίνητό μας.

Εάν χρειαστεί να πάμε κάπου θα πρέπει να πάμε μόνοι μας χωρίς την οικογένειά μας και αν χρειαστεί να επιβιβαστεί κάποιος τρίτος σε αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν παρουσιάζει κάποιο απ τα συμπτώματα της νόσου.

Όταν υπάρχουν δυο και πλέον άτομα στο όχημα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να φοράμε όλοι μας μάσκες.

Θα πρέπει να απολυμάνουμε σχολαστικά τα σημεία που αγγίζουμε, να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την διαδρομή μας και να αερίζουμε τον χώρο των επιβατών.

Όταν θα σταματήσουμε σε σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων δεν ερχόμαστε σε επαφή με τις αντλίες και κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας με το προσωπικό.

Φουλάρουμε εάν είναι δυνατόν έτσι ώστε να αποφεύγουμε συχνές επισκέψεις σε αυτά και πληρώνουμε με ανέπαφη κάρτα πληρωμής.

Η απολύμανση θα πρέπει να γίνεται εξωτερικά αλλά και στο εσωτερικό του οχήματος.


Με ένα πανάκι και λίγο απολυμαντικό καθαρίζουμε εξωτερικά τις χειρολαβές των θυρών, τα πλαίσια των παραθύρων στο σημείο που πιάνουμε τις πόρτες όταν τις κλείνουμε, το πορτάκι πλήρωσης καυσίμου και την μπετούγια του πορτ-παγκαζ.

Με τον ίδιο τρόπο καθαρισμού απολυμάνουμε το τελάρο των θυρών εσωτερικά στο σημείο που βλέπεται στην εικόνα, τις χειρολαβές των θυρών, τα χειριστήρια των παραθύρων, τους διακόπτες φώτων, φλας και χειριστηρίων του τιμονιού, το ίδιο το τιμόνι, τα σημεία ασφάλισης των ζωνών ασφαλείας, τον λεβιέ των ταχυτήτων, τα χειριστήρια και ντουλαπάκι της κονσόλας, τα χειριστήρια κλιματιστικού, τα χειριστήρια των συστημάτων multi media, τον εσωτερικό καθρέπτη, τα σκιάδια και τα χειριστήρια της κονσόλας οροφής.

Τα συνήθη απολυμαντικά χεριών αποτελούνται από διάλυμα αλκοόλης με περιεκτικότητα 70% και ισοπροπυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) 99,5ο . Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται ελαφρά απάλειψη η οποία δεν θα βλάψει ούτε την δερματίνη, ούτε το δέρμα, ούτε τα πλαστικά μέρη του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Υπερβολική ποσότητα που θα απορροφηθεί μπορεί να αποχρωματίσει τα υλικά.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε και σκέτο καθαρό οινόπνευμα (διαφανές) ή φωτιστικό οινόπνευμα (μπλε).

Δεν χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση οξυζενέ, ούτε καθαριστικά με αμμωνία σε οθόνες υγρών κρυστάλλων.

Ολοκληρωμένη διαδικασία απολύμανσης

Βέβαια υπάρχει και η πιο ολοκληρωμένη διαδικασία απολύμανσης η οποία γίνεται σε εξειδικευμένα πλυντήρια αυτοκινήτων.

Τα χημικά αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται είναι πολύ αποτελεσματικά και εξουδετερώνουν πολύ περισσότερους μικροοργανισμούς.

Ενδείκνυται για όλα τα οχήματα αλλά κυρίως για οχήματα μαζικής μεταφοράς.

Share This